Atopi

Atopi

Atopisk dermatit är vanligtvis genetisk. Det är den vanligaste hudåkomman hos unga. Den minskar med åren.

Läkarens åsikt

Frågor/Svar
 • För det mesta, nej. Dock kan barn ibland vara intoleranta mot vissa sorters mat som förvärrar deras eksem. Din läkare kommer att leta efter matallergier i speciella fall. Efter allergitester kan eventuellt en specialdiet rekommenderas.

 • För att minska risken av atopisk dermatit hos familjer i riskzonen, brukar man rekommendera att mammorna ammar så länge som möjligt. På samma sätt rekommenderas att vänta med att introducera mer varierad mat (i huvudsak ägg och fisk) till efter sex månaders ålder.

 • Självklart. Ett bad bjuder på många fördelar: Det rengör, har avslappnande verkan och förbereder huden för mjukgörande creme. Se dock till att badet inte är för varmt; idealtemperaturen är 30-32°C eftersom varmare vatten kan ge upphov till klåda. Rengöringen eller badoljan bör vara mycket mild.

 • De rekommenderas ofta till atopiska barn. De inkluderar behandlingar med thermalvatten (bad, dusch, dricka vatten), begränsad vistelse i solen i den mån det är möjligt samt regelbunden medicinsk uppföljning. Detta är ett sätt för barn och föräldrar att lära sig mer om atopisk dermatit och dess behandlingar.

 • Hår från djur (ponny, hund, katt) eller fjädrar kan orsaka allergier med andningssvårigheter. Om barnet har ett husdjur som hon älskar och det inte finns några problem, går det bra att behålla det. Å andra sidan, vid nysningar eller ögoninflammation kan det vara en bra idé att göra sig av med djuret. Har du inget husdjur ska du tänka på allergirisken innan du skaffar ett.

Atopi

Vad är atopisk dermatit?


Atopisk dermatit….. Inte lätt att förstå…..

10-15 % av alla nyfödda drabbas av atopisk dermatit, vilket gör det till den vanligaste sjukdomen hos spädbarn.
Besvärlig för både spädbarnen och familjen börjar den ofta i tidig ålder men påverkar inte barnets utveckling. I de allra flesta fall växer den bort i barndomen.
Den största riskfaktorn för att utveckla spädbarns-AD är en familjehistoria av hösnuva, eksem, luftvägs- eller matrelaterade allergier...
 


Huvudtyperna av atopisk dermatit

Det består av en kombination av röda, vätskande hudområden och atopisk xeros med torr hud som behöver återfuktas och återfettas.
Berörda områden (kinder, panna, bål, följt av armveck och knän) varierar från det ena barnet till det andra.Resultat
Oavsett var eller varför är klådan oerhört jobbig för barnet, vilket förstås påverkar hela familjen. Sömnlösheten delas i de flesta fall med föräldrarna…
Eventuella komplikationer omfattar frekventa infektioner på grund av sönderkliade skador som ofta innehåller stafylokocker, streptokocker eller andra herpesvirus.


 

Behandling

Som tur är kan läkarna behandla dessa åkommor:


- Mjukgörande produkter för atopisk xeros för att rengöra, återfukta, torka huden och förebygga infektioner, samt inte minst, att lugna och lena.
- Mjukgörande och avslappnande massager. Specialmassager med en återfuktande (eller mjukgörande) kräm blir en speciell stund för barnet varje dag. En stunds mjukhet, närhet och lindring tillsammans med mamma eller pappa.
- Topisk kortikosteroid utskrivet för uppblossande eksem (under det att man givetvis följer läkarens anvisningar vad gäller antal appliceringar, antal förbrukade förpackningar, m.m). 

Skicka via epost
 • Personlig hudvårdsrådgivning
 • Specialerbjudanden och tävlingar
 • Recensioner av dina favoritprodukter

Alla har olika behov för sin hud. Hitta den perfekta Eau Thermale Avène-rutinen för din hud.

Börja nu
 • Produktrekommendationer för din hud
 • Se dina favoritprodukter och recensioner
 • Registrera dina köp och bli belönad för din lojalitet
Anmäl dig nu

Sökning pågår

Login required

You must log into your Avène account to save this information.


Login or create an account