Åldrande hud

Åldrande hud

Linjer och rynkor, mindre lyster, mindre len hud, förlorad elasticitet… Några tecken på tidens gång.

Läkarens åsikt

Frågor/Svar
 • Det finns två kategorier att hålla reda på: 1 Retinoider härledda från vitamin A • Vissa retinoider är topiska läkemedel som skrivs ut på recept. • Andra som retinaldehyd klassificeras som receptfri dermokosmetika. Genom en fysologisk konvertering till aktivt vitamin A, baserad på hudens behov, arbetar retinaldehyd djupt nere i huden för att boosta cellernas ämnesomsättning samt på hudytan för att ge klarare hud. 2 Hyaluronsyra. En viktig beståndsdel i hudens bindväv, synteseras av cellerna i epidermis (keratinocyterna) och dermis (fibroblasterna). Denna syntes minskar med åldern. Dock är hyaluronsyrans stödjande roll livsviktig: Den säkerställer hudens elasticitet, smidighet och återfuktning. Idag finns dermokosmetiska produkter på marknaden som kan kompensera för denna minskning genom att tillföra huden koncentrerad hyaluronsyra.

 • De viktigaste teknikerna inkluderar : - Peelings, av varierande djup ; - Laserdermabrasion, olika tekniker ; - Ljusterapi med ljus av olika våglängder, laser och icke-laser ; - Injektioner med fillers: Kollagen eller hyaluronsyra ; - Botoxinjektioner för djupa mimiska linjer. - Skönhetskirurgi: I vissa fall är det motiverat med ansikts- och halslyft samt ögonkirurgi (blepharoplasty). Vilken teknik man använder baseras på en individuell bedömning; det finns stora skillnader i hudåldrande, förväntningar och behov.

 • Vid klimakteriet minskar östrogenhalten som har en positiv effekt på huden och dess tjocklek.Klimakteriet är därför en av faktorerna bakom hudens åldrande, men mindre avgörande än solning.

 • Det är bevisat att rökarnas hud påverkas på ett sätt som leder till förtidigt hudåldrande; de får rynkor och en gulaktig hudton (några ytterligare anledningar till att sluta röka eller aldrig börja).

 • Många kosttillskott innehåller vitaminer, aminosyror och mineraler och gör anspråk på att ha anti-age-effekt, främst genom att skydda mot de fria radikalerna.

 • Ja. Det är omöjligt att som 60-åring ha samma hud som när man var 20 år. Men, som vi tidigare nämnt, finns det massor av saker man kan göra för att motverka hudens åldrande, framförallt vad gäller solning. Så le och se glad ut, det bästa anti-age-knepet av alla!

 • Med tiden försämras hudstrukturen. Som ett resultat blir huden snabbare uttorkad, skörare och mer sårbar för externa angrepp (klimat, föroreningar, dåligt anpassade hudvårdsprodukter...). Därför är det nödvändigt att återfukta den med rätt dermokosmetiska produkter och reparera den skyddande, hydrolipida hinnan.

Åldrande hud

Några linjer och rynkor, mindre sammetslen hud, mindre strålande, förlust av fasthet ..... alla tecken på att tiden tickar.


Varför?
Naturligt åldrande
Detta är en naturlig, genetiskt programmerad process som är resultatet av långsam vävnadsdegenerering, bestäms av en persons arvsmassa.
Denna "biologiska klocka" tickar inte i samma takt för alla. 


Åldrande av yttre påverkan
Orsakas av flera miljöfaktorer såsom solexponering, föroreningar, stress, rökning, etc.


De viktigaste faktorerna:
Solen och dess UV-strålar: foto-åldrande är det för tidigt åldrande av huden som orsakas av upprepad exponering av ultraviolett strålning från solen eller från artificiella källor, vilket orsakar permanenta effekter som är både ytliga och djupa.

Miljön: föroreningar försvagar hudens skyddande hydrolipidic film, och generera fria radikaler bidrar till en accelererad åldring av huden. De skadliga effekterna av föroreningar är uppenbara på kort sikt, men även på lång sikt. Eeffekterna av låg intensitet men upprepade aggression från föroreningar under lång tid,  påverkar succesivt hudens åldrande.

Livsstil: rökning, stress, övermått av alkohol, obalanserad kost, etc. En ohälsosam livsstil kan leda till att huden förlorar sin vitalitet och lyster.
På grund av stress eller trötthet, kan muskelspänningar uppstå och därmed uppkomsten av veck och rynkor. Överansträngning eller otillräcklig kost kan tvinga cellerna att dra för mycket från de reserver i dermis för att ge näring åt sig själva. Detta skapar en situation där huden saknar väsentliga delar: vitaminer, spårämnen, essentiella fettsyror ...

 


Hur?


Vad vi kan se ... Och det som händer. Tecken och förändringar i hudens åldrande sker under livets gång. • De första tecknen på hudens åldrande-rynkor och fina linjer, en brist på utstrålning i hudton och en förlust av elasticitet - börja visas. 
  Dessa tecken är kopplade till en avmattning i hudcell metabolism och upprepade attacker från fria radikaler: oxidationsmedel, bland annat utlösas av exponering för UV-strålar.
   

 • Nästa, fåror rynkor bildar djupa och huden förlorar fasthet.
  Dessa tecken på åldrande är i huvudsak kopplade till försvinnandet av kollagenfibrer och brist på hyaluronsyra, det grundläggande innehållet i läderhuden.
   


 • Slutligen, förlorar mogen hud dess densitet, vitalitet och komfort.
 • Med tiden, saktar syntesen av hudens väsentliga komponenter ned:
 • - Hyaluronsyra och kollagen, viktiga hud-support molekyler, minskar också. Hudens struktur blir skörare, förlorar densitet och börjar sagga.
 • - Huden blir också torr, och den naturliga syntesen av hudlipider minskas.

 


Förebygg: Avgörande!


Vi kanske inte kan sakta ned tiden eller förebygga stressande händelser i livet, men vi kan ändå agera på faktorerna för förtidigt åldrande. Hudens exponering för ultraviolett strålning orsakar nästan 90% av hudens åldrande.
I verkligheten bör överdriven solexponering undvikas från födseln. Men det är aldrig för sent att börja göra det rätta.

Förhindra förtidigt åldrande av huden innebär att använda solskydd, dvs att ständigt vara försiktig om solexponering: undvika exponering för extremt starkt solsken, bära lämpliga kläder, hattar och solglasögon, använda produkter solskydd med hög solskyddsfaktor.
Och glöm inte, barn mindre än 3 år gamla ska ALDRIG direkt utsättas för solen.

Skicka via epost
 • Personlig hudvårdsrådgivning
 • Specialerbjudanden och tävlingar
 • Recensioner av dina favoritprodukter

Alla har olika behov för sin hud. Hitta den perfekta Eau Thermale Avène-rutinen för din hud.

Börja nu
 • Produktrekommendationer för din hud
 • Se dina favoritprodukter och recensioner
 • Registrera dina köp och bli belönad för din lojalitet
Anmäl dig nu

Sökning pågår

Login required

You must log into your Avène account to save this information.


Login or create an account