Akne

Akne

Akne är ett hudtillstånd som påverkar 90 % av alla tonåringar. Såväl specialprodukter som skräddarsydda behandlingar baseras på tillståndets allvarlighet och ger synlig effekt.

Läkarens åsikt

Frågor/Svar
 • Akne orsakas inte av mat, men det är ju alltid bra att vara måttlig... och att äta en sund och varierad kost vilket alltid är bra för din hud och ditt allmänna hälsotillstånd.

 • Solen kan vara förrädisk och ibland låtsas vara på din sida. När du vistas i solen torkar finnarna ut och pormaskarna syns mindre under den solbruna färgen. Dock poppar små utslag upp efter semestern. När färska akneärr exponeras för solljus kan det resultera i missprydande och kvardröjande brunaktiga fläckar. För att undvika detta bör du inte vistas i solen så länge i början och naturligtvis alltid använda bra solcreme med högt SPF-skydd. Om du genomgår en aknebehandling, fråga din hudläkare om råd innan du åker på semester, eftersom en del behandlingar inte är kompatibla med vistelse i solen.

 • De synliga ärren är märken efter akneutslag. Så fort som din akne är över, kolla med din hudläkare vilka behandlingar som finns för att ta bort dem; som laser, peeling, m.m.

 • Var inte övernitisk med rengöringen… Försök inte att "klä av" din hud, det enda du åstadkommer är att irritera den ännu mer. Var snäll mot den. Använd ultrarik rengöring eller tvålfri rengöring i gelform. Tvätta alltid bort eventuell makeup varje kväll med en mild rengöring.

 • Ja, men var noga med vilka produkter du använder. Välj till exempel alltid icke-komedogena produkter. Om du behöver täcka mindre ärr har Avène utvecklat en komplett serie med effektiva och säkra "täckande" produkter.

Akne

Akne, vad är det?


Oljig och blank hud, några finnar och pormaskar som poppar upp på kinder eller på näsan.
Akne kan uppstå från och med starten på puberteten, med överaktiva oljekörtlar som producerar för mycket sebum till en ökning av hormonerna under denna betydelsefulla fas i livet.
Det är en vanlig åkomma som drabbar 83 % av flickorna och 95 % av pojkarna. Eftersom aknens utveckling är oförutsägbar, från spontan till kvardröjande självläkning, är det viktigt att sätta in behandling, med rätt produkter.

 

Olika akne-stadier
 
Hyperseborrhea:
Första stadiet hos alla typer av akne. För mycket produktion av sebum: Huden är blank och små finnar uppstår.Retentional akne: Sebumet samlas i follikeln vilket leder till bildandet av öppna pormaskar (svarta) eller stängda (vita).Inflammatorisk akne: Spridning av bakterier (Propionibacterium-aknes) när hårfollikeln brister inuti dermis uppstår röda utslag (papler) följda av pustlar (fyllda av var).Nodylär akne: Inflammation och svullnad av sebumkörtlarna leder till bildandet av vätskande cystor/blåsor.
 


Din läkares råd
 

Specialbehandling för varje aknesteg

Lätt akne: Topisk (utvärtes) komedolytisk behandling (hjälper till att lösa upp svarta pormaskar) eller topisk antibiotika för att bekämpa inflammation.
Medelsvår akne : När topiska behandlingar inte räcker behöver man komplettera med en oral antibiotikakur. Se upp för solexponering (risk för överkänslighet): Du måste "ljusskydda" din hud. Be din läkare om råd.
Svår akne : Behandling med Isotretinoin är nödvändig i de flesta fall. Medlet skrivs ut av din läkare och kräver stor försiktighet, speciellt i relation till preventivmedel. I de allra flesta fall är resultaten spektakulära.

Dermo-kosmetiska produkter
Din hudläkare eller apotekare kan rekommendera rengörande och återfuktande produkter utvecklade för din hudtyp och hudtillstånd.Produkter, några riktlinjer
Milda produkter för att skydda din hud
Återfuktande eller mjukgörande produkter för att åtgärda hudtorrhet orsakad av vissa dermatologiska behandlingar.
Icke-komedogena produkter för att förebygga och motverka pormaskar


    ... och i allmänhet, specialprodukter för hud med akne och orenheter.

Skicka via epost
 • Personlig hudvårdsrådgivning
 • Specialerbjudanden och tävlingar
 • Recensioner av dina favoritprodukter

Alla har olika behov för sin hud. Hitta den perfekta Eau Thermale Avène-rutinen för din hud.

Börja nu
 • Produktrekommendationer för din hud
 • Se dina favoritprodukter och recensioner
 • Registrera dina köp och bli belönad för din lojalitet
Anmäl dig nu

Sökning pågår

Login required

You must log into your Avène account to save this information.


Login or create an account